pátek 10. listopadu 2017

Sarah Janet Maas: Půlnoční koruna

Autor: Sarah Janet Maas

Nakladatelství: Cooboo

Žánr: Fantasy, Pro děti a mládež, Dívčí romány

Počet stran: 400 stran

Rok vydání: 2016

Anotace (zdroj)
Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její život rozmetá na kousky...



Dnes budu pokračovat a navážu na včerejší recenzi. Pokud ti tento článek utekl a chtěl/a by jsi se na něj podívat klikni na knihu


Pro začátek dnešní recenze začnu rovnou spoilerem z první knihy Skleněný trůn. Celaena Sardothien vyhrává v souboji mezi muži jako jediná žena a stává se tak královou vražedkyní.  Díky onomu zvláštnímu souboji má král na své straně nepřekonatelného bojovníka, nebo mu bojovná blondýnka spíše šeredně škodí? Kdokoli se králi znelíbí nebo neuposlechne jeho rozkazu je bez milosti Celaenou odstraněn. Může se jednat o překupníky, lupiče, šejdíře nebo jen nevinné lidi. O všechny se Celaena postará. Ale jako všechny trable kolem sebe, řeší i tyto problémy po svém. Musí si dávat velký pozor, aby nebyla králem a jeho dvořany odhalena a polapena.


Ta tři minuty mělo začít sezení rady. Dorian pomalu ani nezaznamenal, jak Chaol odchází se slovy, že by Celaenu rád podrobněji vyslechl. Jeho otec souhlasně zamručel.


Z prvního dílu jsme zjistili, že magie tak úplně nevymizela. Konkrétně hrad je pustým černým místem kde občas magie zapulzuje. Bohužel zrovna ten druh magie, který není moc chtěný, takový který smrdí zatuchlým masem a smrtí. Všechny cesty vedou ke králi, opravdu ji zakázal, nebo si všechnu moc Adarlanu uzurpuje pro sebe? Nejen touto otázkou, ale i jinými se chtě nechtě Celaena zabývá zatím, co král odvrací možné povstání občanů. Jediné po čem Celaena touží je svoboda, vyhrála sice turnaj a už jí za zadkem nepobíhají stráže, stále to ale není svoboda po které toužila celé týdny v Endovieru. Po nějakém čase ji ale dojde, že toto přání zatím není uskutečnitelné a musí se zaplést do boje se zlou magií, králem a všemi strastmi okolo.

Dorian se neobtěžoval s někým hovořit. Jen upřeně sledoval skleněný džbán s vodou.

Často se mi stává, že druhý díl je tak nějak výplňkový, takové to chození na čekanou před třetím dílem. Tady ovšem žádnou nudu nečekej! V tomto díle si pro tebe autorka nachystala mnoho zvratů, plno nových postav se kterými se pojí navázání přátelství a možná i nových lásek. Sarah mě v tomto ohledu nezklamala a porozkryla další charakterové vlastnosti a to hlavně u samotné Celaney, která už přestává být méně nafoukaná a nesnesitelná a princ Dorian se také dočkal vývoje svých charakterových vlastností. Velkým otazníkem je zde Celaenina druhá temná tvář díky které máme tak trochu otevřený konec v otázkách lásky.

Zajímavým dějovým faktem je i to, že autorka upustila od Celaeny jako od středu celé knihy. Takové to jádro příběhu Celaenu míjí a stávají se jím odkrývající se nové a důležitější dějové linky a příběhy. Při čtení jsem nestačila kulit oči jak krásně to má autorka všechno vymyšlené, promyšlené a rozehrané. Příběh utíká svojí cestou a ty hltáš stránky očima a najednou knihu máš přečtenou a je ti to hrozně líto. Vše do sebe srozumitelně a jasně zapadá, že se ani nepozastavuješ nad některými částmi jako v prvním díle.

Chaol vyprskl a šťouchl ji loktem, ale nepouštěl ji. 




Půlnoční koruna pro mě byla dokonalá v každé stránce! Autorka dokázala, že na to má a ukázala nám i několik nových, pro někoho předvídatelných cest, po kterých se budeme ubírat v dalších dílech a je jasné, že první díl byl jen takový malý rozjezd pro lepší a mnohem zamotanější příběh.  SJM rozehrála smrtelnou hru ve které jsme opravdu na začátku velkého boje a nežádoucích zvratů. Doufám, že v dalším díle se opět setkáme s tak kvalitním příběhem jako tomu bylo v této knize! A pokud váháš se čtením tak neváhej a čti! 

Žádné komentáře:

Okomentovat