středa 8. listopadu 2017

Sarah Janet Maas: Skleněný trůn



Autor: Sarah Janet Maas

Nakladatelství: Cooboo

Žánr: Fantasy, Pro děti a mládež, Dívčí romány

Počet stran: 392 stran

Rok vydání: 2015

Anotace (zdroj)

V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

Pamatuji si to jako by to bylo včera. V práci jsme s kamarádkou debatovali o knihách a ona mi řekla o Skleněném trůnu, a že mi ho půjčí, protože si to rozhodně musím přečíst! No moc jsem tomu nedávala, spíš vůbec a čekala spíše směšně hloupý, nudný příběh pro mladší teenky. Uznávám mýlku! Z příběhu se vyklubala kniha plná potencionálu a zábavy, především pro dívčí publikum.

Jmenuji  se Celaena Sardothien," zašeptala. "Ale je jedno jestli se jmenuji Celaena, Lillian nebo Čubka, protože bych tě porazila, i kdybys mi říkal jakkoli.

Objevujeme se ve smyšlené zemi zvané Erilea, která je pod nadvládou krutého krále Adarlanu. Dříve svobodná a živá země vzkvétala pomocí magie, nyní však upadá pod vedením chamtivého krále, který veškerou magii zakázal. Země pustne a lidé chřadnou, ti co se koruně znelíbí nebo poruší pravidla, jsou buď rovnou zabiti, nebo uvrhnuti do vězení, kde odvádějí v nehostinných podmínkách práci, která je pomalu zabíjí. Zde nacházíme i naší hlavní hrdinku, našeho zlomeného  adarlanského zabijáka. Celaena Sardothien už téměř rok přežívá v solných dolech v otřesných podmínkách odkud ji dostane až příkaz adarlanského prince. Díky své rozmařilosti a touze vyhrát sázku se svým otcem posílá velitele stráží Chaola pro královnu zabijáků aby tentokrát pracovala pro korunu.

Protože si Celaena musí své místo na výsluní opět vydobýt a vyměnit tak přezdívku Krále vrahů za Králova bojovníka, celá kniha nám ukazuje její cestu od úplných začátků až po konečné rozuzlení celé zápletky. Díky neobvyklé zápletce je kniha plná výcviku, bojových scén, zapeklitých překážek a adrenalinu. Převládají ovšem myšlenky hlavní hrdinky a dialogy mezi hlavními postavami. Díky tomu kniha není nudným popisným cosi, co tě za chvilku přestane bavit, protože ti autorka nachystala momenty, při kterých budeš doslova hltat písmenka i celý děj. Vše do sebe zapadá a tvoří tak dokonalý celek, plný zvratů a nečekaných okamžiků, které podtrhnou rozdílné charakterové vlastnosti postav.

Pohybovala se rychle - rychle jako tanečnice při chrámovém rituálu, jako had v Rudé poušti, jako voda prýštící ze svahu hory.

Poslední dobou se stalo trendem dávat do YA i fantasy hlavní dívčí hrdinky v dospívajícím věku. Většinou to jsou dívky se zajímavou schopností ať už magickou či nikoliv. Podle přezdívky zabiják, by každý očekával člověka, chytrého a protřelého dokonalého ve svém povolání, pokud tak tuto činnost mohu nazvat. Jenže tady se objevuje postava velmi rozpolcená a neucelená. Ve svých myšlenkách je Celaena dospělá, rozumná a rozhodná. Navenek nudný rozmazlený fracek, věčně vyplazující jazyk. Já sama pochopila, co tím autorka chtěla říct a nenechala se povahou hlavní postavy rozhodit. Většina čtenářů Sarah za tento detail odsoudila a hlavní hrdinku díky tomu nesnášeli. Věř mi, že v dalších knihách tě Celaena mile překvapí a bude tě těšit velký vývoj její osobnosti.

Samozřejmě nemohl chybět ani milostný trojúhelník v hlavní roli s Celaenou, princem a velitelem stráží. Marnivý princ Dorian, díky němuž se Celaena dostala z Endovieru a jeho dobrý kamarád, kapitán stráží Chaol si společně užívají všeho, co pozlátko nabízí, dokud nepoznají Celaenu.  Jestli vás zmínka o milostném trojúhelníku odradila, můžu potvrdit, že není hlavní dějovou linkou.
  
Celaena si na cestu do dolů a zpět vysloužila doprovod půl tuctu stráží. Nic jiného jako nájemná vražedkyně s nejhorší pověstí v celém Adarlanu ani nemohla čekat. Obvykle ale nečekala společnost muže v černém s kápí na hlavě, který teď kráčí po jejím boku.

Kdybych se měla zmínit o povaze mladého princátka, řekla bych, že se stále plně neprojevila. Jedná se o první knihu několika dílné série. Proto si autorka musí nechat něco na později. Tudíž i vývoj Doriana, čekejte až později. Pravým opakem Celaeny i Doriana je Chaol, který představuju v příběhu TU jistotu, kterou by každý očekával u našeho zabijáka. Přímý, myslící hlavou ne srdcem  občas chladný neunesený pozlátkem dvora. To přesně Chaol představuje a stává se tak miláčkem celé knihy alespoň pro mne.

První díl Skleněný trůn, po kterém je pojmenována i celá série bych ve zkratce nazvala jako slibný začátek pro něco s velkým potenciálem. Pro mě to je první kniha od této autorky a přiznávám, že mi velice sedl styl jejího psaní, který neoplývá přílišnými popisnými texty. Myslím, že je to svým způsobem i zásluha překladačů, kteří podle mého odvedli kvalitní práci.

Jak jsem se již zmínila kniha je pro mě začátkem dlouhé, magické cesty plné zvratů a já od autorky očekávám mnohé, jen ne že klesne, ale naopak překvapí. Představí více postav a charakterových dějů a dotáhne příběh k dokonalosti. Myslím si, že kniha sedne každému, kdo se rád odpoutá od našeho světa a bude si chtít odpočinout na nějakém magickém místě. Přeji pěkné čtení :)


Žádné komentáře:

Okomentovat