pátek 27. října 2017

Marie Lu: Mladí vyvolení

Autor: Marie Lu

Nakladatelství: Talpress

Žánr: 
Literatura světová, Fantasy, Dívčí romány

Počet stran: 328 stran

Rok vydání: 2014

Anotace (zdroj)
Adelinu Amouteru změnila horečka krve. Před deseti lety se její zemí prohnala epidemie smrtící choroby. Většina nakažených zemřela, ale děti, které přežily, vyvázly s podivnými cejchy. Adelině se zbarvily vlasy na stříbrno, řasy zbledly a místo levého oka má teď jen klikatou jizvu. Její krutý otec věří, že je malfetto, které ničí pověst rodiny a stojí v cestě jejich štěstí. O některých přeživších se však říká, že mají víc než jen jizvy - věří se, že mají záhadné a mocné dary, a přestože jejich totožnosti zůstávají skryté, začalo se jim říkat Mladí vyvolení. Adelina se stane členkou jejich tajného společenství, její schopnosti postupně sílí a vzbuzují respekt i oprávněné obavy. První kniha ze tří.

A máme tu opět knihu na kterou mě nalákala Markét ze Světa podle Marillee. Je to už nějaká doba co o tomto kousku mluvila, ale milovníci fantasy světa příběh určitě zaregistrovali sami. Pokud neznáte tuto sérii určitě jste slyšeli o jiné stejně tak povedené slavnější trilogii z pera této nadané autorky, ano mluvím o Legendě, která poslední dobou zase začíná hýřit vodami knižního světa. 

Opět se nacházíme ve fantasy vymyšleném světě, který před víc jak deseti lety zachvátila hrozná horečka. Dospělí lidé na ni umírali a jen některé děti a mladiství ji dokázali přežít. To, že si svůj život uchránili nebylo jen tak, vyléčili se, ale zůstali poznamenaní až do konce života. Cejch horečky mohl být nepatrný. Mohlo se jednat třeba jen o to, že každé vaše oko mělo jinou barvu. Jiné cejchy už byli rozsáhlejší znetvoření kůže, končetin nebo celého těla. Těmto lidem se říká malfetto (v překladu z italštiny se jedná o přečin nebo prohřešek). Hlavní hrdinka pociťuje jak je s takovými lidmi zacházeno, jak jsou nechtění a podřadní. Ona sice horečku přežila, přišla o oko a stala se poznamenanou malfetto. Existuje skupina, která tyto lidi vyhledává a zachraňuje. Ovšem aby jste se mezi ně dostali musíte prokázat, že váš prohřešek není jen tak nějaký, některá malfetto vládnou mocí o kterým se smrtelníkům může jen zdát.

Hlavní hrdinka tohoto příběhu je mladá Adelina, která mi po celou dobu příběhu ani jedinkrát nepřirostla k srdci, nezachránil to ani postupný vývoj jejího charakteru a dospívání (ale dám jí ještě šanci v pokračování této série). Po krátkém zamyšlení ti dojde, že autorka ti naservírovala zápornou hlavní hrdinkou, kterou nebude mít rád skoro nikdo naschvál, když se podíváme na další postavy, které v příběhu figurují, celá kniha by byla o ničem a pochybuji že by ji někdo dočetl do konce. Stala by se z ní naprostá tuctovka. Dvě vedlejší ale neméně důležité mužské role jsou právě ti jasní klaďasové, které tak nějak máte rádi už jen proto jací jsou. Enzo, ohnivý mladík, který jako malfetto přišel o rodinu, titul a královský trůn a Raffael, okouzlující kronikář a společník bohatých. 


Smiřte se s tím, že převážná část knihy se bude věnovat Adelin. Není to na škodu! Právě naopak seznámíte se s tím jak vyrůstala proč se k ní otec choval tak nenávistně a tím se vysvětlí i její nynější chování. To proč dělá všechno sama a nikomu nevěří. Potíž je v tom, že autorka tyto důvody vepsala do každé kapitoly, tudíž koncem knihy ti prýští Adelin nosem i ušima. Během příběhu si budeš všímat i malinkatých nesrovnalostí, které se bohužel nijak nevysvětlí takže ti budou stále hlodat v hlavě a budeš přemýšlet jestli to byl autorčin záměr nebo její chyby. I přes značné nesrovnalosti v ději bych tuto knihu zařadila mezi jednu z nejlepších fantasy co jsem za tento rok přečetla. 

Na autorce je vidět, že už má leccos za sebou a je vypsaná. Děj je jasně nastavený, srozumitelný. V novém světě se jednoduše orientujete, má jasná pravidla ve kterých děj plynule běží. Promyšlenější a složitější jsou sama malfetto, se kterými si autorka vyhrála nejvíce. Všechny postavy jsou různé žádná není stejně jednolitá. Když jsi neobyčejným malfetto tvoje povaha se často odráží v tvé nadpřirozené moci. Na tomto principu je vystavěná celá Adelina, je tvořená zlem a vášní.

Jedna z mála věcí, která je na knize samotné zarážející je její přebal. Vyobrazení člověka bych ještě zkousla, přeci jen nejde o fotografii žijícího člověka ale pouze o kresbu. Samotná Adelina vypadá jako transvestita s parukou v ne zrovna padnoucích šatech. Celý výjev podtrhují dva rozdílné fonty. Dodám jen hlášku z filmu Avatar ... Bože co jste to hulili za vesmírnej matroš. 
Proč dva rozdílné fonty? Jestli to byl pokus o stylistické odlišení tak to vyšlo ale v záporném výsledku a knize to spíše uškodilo. 

Jak jsem se již zmínila v průběhu článku, Mladé vyvolené stále řadím mezi jednu z nejlepších knih tohoto roku! Musím si teď ale chvilku od hlavní hrdinky odpočinout aby vzrostla má chuť ke čtení dalších dvou dílů. Autorka ke sklonku knihy představila svět jiných malfetto a naznačila tak kam by se mohl udávat směr druhého dílu Mladých vyvolených.

Pokud tě tato kniha zaujala a chtěl/a by jsi ušetřit nějakou tu korunu doporučuji ti, si knihu objednat přes internet a to konkrétně na stránce bux.cz za 160 Kč. Já sama jsem si tam objednala celou trilogii. (tato recenze nebyla sponzorovaná, knihu jsem si zakoupila sama za své peníze, pouze ti dávám typ kde by jsi ji sehnal/a levněji než v kamenných knihkupectvích). Přeji pěkné čtení :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat