pondělí 23. října 2017

Liz Coley: Návrat z temnoty

Autor: Liz Coley

Nakladatelství: Fortuna Libri (ČR)

Žánr: Literatura světová, Thrillery

Počet stran: 304 stran

Rok vydání: 2013

Anotace (zdroj)

Bylo jí třináct, když se ztratila. Zmizela své rodině, přátelům, světu. Když se zčistajasna objevila, zjistila, že jí chybí velký kus sebe samé. Šestnáctiletá Angie Chapmanová se po třech letech od svého záhadného zmizení vrací domů. Z toho období si nic nepamatuje, jako by jí někdo vymazal všechny vzpomínky. Musí si poskládat příběh o všech hrůzách, které prožila, aby získala nazpět svůj život.
Na Návrat z temnoty jsem přišla náhodou při brouzdání na stránkách levneknihy.cz kde ji stále mají za pouhých 79 Kč což je za tak dobrý příběh opravdu směšná cena. Je pravda že kniha mě svojí anotací lákala už dlouho, proto jsem si ji přibalila sebou do kufru, když jsem odlétala na letošní dovolenou. No co ti budu povídat, přečtenou jsem ji měla za pouhý den. Autorka se mi trefila přímo do vkusu.


Vše začíná na skautském táboře kde je naše hlavní hrdinka Angie společně se svými nejlepšími kamarády. Po záhadných událostech, které si vůbec nevybavuje, se ale objeví kousek od svého domu, kde vyrůstala. Má na sobě podivné šaty, které vůbec neví čí jsou, takový styl romantických kytiček a volánků vůbec nenosí. Také má o hodně delší vlasy než si pamatuje a na levé ruce se jí blýská prstýnek, který vůbec nezná. Od koho ho asi dostala, není náhodou zásnubní? Proč je všechno tak zatraceně jiné? Angie přijde domů jako by se nechumelilo, v předsíni houkne na rodiče jen cosi o tom, že je doma. Všechna podivnost toho dne vygraduje tím, když její matka začne brečet a ptát se jí kdy zatraceně ty tři roky byla.

V následujících chvílích rodiče zavolají detektiva Brogana, který byl hlavním iniciátorem v řešení jejího zmizení. V něm po tak dlouhém čase svitne jiskřička naděje, že by se se jeho případ konečně mohl uzavřít. Bohužel Angie si nepamatuje vůbec nic, nepoznává se ani v zrcadle, ta holka tam je pro ní prostě cizí, to není ona. 

Postupem času naše hlavní hrdinka podstoupí mnoho různých výslechů a vyšetření, při kterých se zjišťuje základní podstat jejího zmizení. Někdo ji držel daleko od civilizace, bez jejího souhlasu, důkazem těch chvil jsou už jen otlaky po poutech na jejích končetinách. Jakoby nestačilo, že má Angie památku na celý život navždy vrytou do kůže, po četných návštěvách u psychologa začne být vyšetřovatelům jasné, že se u ni vyvinula Disociální porucha (když bych tuto nemoc měla v krátkosti popsat, jedná se o několik alternativních osob působících v jednom mozku, které o sobě mohou ale nemusí vědět). Tato nemoc se u ni vyvinula v důsledku traumatu z únosu. 


Smutné je, že tato nemoc opravdu existuje, není to žádná fantasy a někdy trvá dokonce celý život než ji lékaři odhalí a vyléčí. Je to nesmírně silný příběh, který popisuje jak to zvládá hlavní postava, ale i to jak se s tím vyrovnávají její rodiče. Co dělali když se jejich jediné dítě ztratilo. Závažný je také dopad na jejich manželství, nemluvím ovšem jen o rodičích Angie jsou tu její kamarádi, spolužáci a zbytek rodiny. Všichni se musí smířit s tím, že Angie je teď taková jaká je, každý se mění a ona si prošla něčím hrozným. Musí to pochopit jak její otec tak i bývalí kamarádi. 

Celý příběh je psaný opravdu dobře a poutavě, žádná cizí slovní spojení ani sáhodlouhé popisy, vše je uváděno na příkladech v běžném životě tudíž čtenáři ubíhá dějová linka jako po másle a tím, že je kniha tak čtivá utíká i samotný děj. Jediná věc, kterou bych možná vytkla je ta, že konec byl až moc sladký. Vše dokonalé až tak že mi to přišlo přitažené za vlasy, možná tam autorka vtěsnala až moc akce. Mě osobně chybělo bližší seznámení se zápornou postavu. Čtenář se o ní doví jen to že je to muž, jak se jmenuje a kde pracoval. Žádné vysvětlení toho co udělal nebo proč takové věci dělal v knize nezaznělo. 

Já sama o sobě vyhledávám psychologická témata. velmi mě zajímají psychologické poruchy osobnosti a psychopatie celkově, hlavně u masových vrahů. Proto mě toto téma knihy opravdu bavilo. Myslím, že tato kniha je naprostou nutnosti pro ty čtenáře kteří mají zalíbení, stejně tak jako já v poruchách osobnosti a jsou fascinování psychologií jako celkem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat