úterý 24. října 2017

Graham Masterton: Bílé kosti

Autor: Graham Masterton

Nakladatelství:Host

Žánr: Literatura světová, Detektivky

Počet stran: 383 stran

Rok vydání: 2014

Anotace (zdroj)
Jednoho deštivého listopadového rána vydá pole na Meagherově farmě kosti jedenácti žen. V této části Irska jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti se však datují do roku 1915, do doby dlouho předtím, než začal konflikt mezi katolíky a protestanty. A co víc, zdá se, že jejich kat odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly téměř jistě zaživa staženy z kůže. Inspektorka Katie Maguireová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je hotová řezničina. Její tým je přesvědčen, že je to jen mrhání časem, že nemá cenu zabývat se dávno mrtvými ženami. Avšak Katie je rozhodnutá pomoci jim dojít spravedlnosti. A pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, pečlivě zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?

Tuto knihu má na starosti nakladatelství Host a musím přiznat, že to je trefa do černého! Po skvělém Peteru Mayovi a jeho Muži z ostrova Lewis, Skále a Šachových figurkách se vytasilo s Bílými kostmi a přiznávám, že tuto recenzi píšu už hodně, hodně pozdě (knihu jsem četla hned když vyšla, což je 3 roky zpět). Ovšem čtu i další díly z této série a všechny jsou na databázi knih hodnoceny v červených číslech. K napsání recenze mě donutil fakt, že autor za chvilku vydá už pátý díl ze série Katie Maguireová. Dnes ale zabrousíme na úplný začátek k prvnímu dílu. 


Začínala se jí zmocňovat čirá hrůza, tohle nebyla obyčejná řezničina. 

Jak jsem se již zmínila na začátku, Bílé kosti jsou prvním dílem ze série Katie Maguireová, která vede obyčejný život v rozpadajícím se manželství s pochybným mužem. Vedle toho má slibnou kariéru komisařky ve svém rodném městě, což ji přináší útěchu a v očích svého milovaného otce, který byl také policista je přímo hvězda. Ona si to ovšem o sobě nemyslí a stále tvrdě dře, hlavně aby ubezpečila své kolegy že ona na to opravdu má a není jen ženou která by měla doma umývat nádobí a kojit početné stádečko dětí. Není to tak, že by děti nechtěla, ona jedno dokonce měla, malého chlapečka, který bohužel zemřel a ona si jeho smrt dává za vinu. 
Jako paradox považuji celé její manželství. Ona policistka, on se sklony k alkoholu a ještě větší přízní k mafii. Jediný světlý bod, který Katie doma má je Četník, což je Labrador, který mi přišel v celém příběhu tak nějak navíc. Jako poslední důležitou postavu zmíním mladíka Johna, který bude velice důležitý pro dění v nadcházejících dílech. V této knize o něm budeme mluvit pouze jako o vedlejší postavě. 
Právě na jeho statku je nalezena první oběť, no spíše kosti. Bystřejší už pochopili, že kosti které se nalezli byli zcela bez masa, úplně bílé. Už z toho jak bylo s ostatky nakládáno, bylo jasné že prošli nějakým rituálem. To potvrdili malinké panenky, které byli připevněné v provrtaných dírkách na opracovaných kostech. 

Velkým kladem a také zajímavým ozvláštněním v této knize je vztah folklóru a mytologie se samotným dějem. Provázanost s hororovým žánrem se kterým má autor bohaté zkušenosti je skvělá a vzhledem k místu, kde se celý děj odehrává vše zapadá do pomyslné lajny. Doplněním děje je děsivý autorův popis vražd a mučení obětí, někdo může zmínit že je to až moc brutální. Podle mého to k tomuto dílu skvěle patří a odlišuje ho to od jiných detektivek. 

Tohle už nebyla ani agonie - Fiona se ocitla na místě, kde neviděla nic než oslepující bělost a cítila jen absolutní zimu. Byla na severním pólu bolesti. A on dál pokračoval v odřezávání svalů a pečlivém očišťování kosti.

Kniha je celkově velmi depresivní, Kate nezažívá lehké období a autor ji to nějak neulehčuje. Už teď ti mohu prozradit, že vedle hlavní dějové linky se zde odehrává i vedlejší, která se točí kolem Katie. V dalších dílech na ni autor navazuje a my se dozvídáme o hlavní hrdince stále více a více. Proto radím čtenářům, kteří by chtěli tento první díl přeskočit, protože ho zaujali spíše další díly. Přečtěte si i tento první díl, jinak by jste byli ochuzeni o některé prvky, které by vám v dalších dílech pletli hlavu. 

Když zavzpomínám na své pocity z knihy, uznávám že i já jsem byla trochu zděšená autorovou fantazií, ale nezanevřela jsem na něj. V dalších dílech si bere jako hlavní dějové linky velice kontroverzní témata jako je například obchod s bílým masem nebo náboženství což se mi jasně trefuje do vkusu a řadí se tak mezi mé oblíbené autory. Přeji pěkné čtení :)

Žádné komentáře:

Okomentovat