neděle 1. října 2017

Becky Albertalli: Probuzení Simona Spiera

Autor: Becky Albertalli

Nakladatelství: Yoli, Euromedia

Žánr: Literatura světová, Romány, Pro děti a mládež

Počet stran: 296 stran

Rok vydání: 2017

Anotace(zdroj)
Na začátku všeho byly nevinné emaily. Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby. 
Nemám rád konce. Mám rád věci, které nikdy nekončí.


Pro dnešní začátek recenze jsem si vybrala poslední větu z knihy Probuzení Simona Spiera o které dnes bude řeč. všechno to začalo dočtením knihy Říše bouří ze které jsem byla rozhozená a zklamaná. O přečtení Simona jsem přemýšlela už dlouho, prakticky od té doby co kniha vyšla, ale nějak jsem se neměla k tomu si ji pořídit. No a když Yoli měla v Neoluxoru akci 1 plus 1 Simon byla volba číslo jedna. Musela jsem si po Říši nějak zpravit chuť tak jsem sáhla po této knize. 

Je to klasický YA žánr. Mladý kluk dospívá a tak nějak si uvědomuje, že je gay. On je s tím smířený, ale co jeho okolí? Hlavně nejbližší přátelé a jeho rodina? Jak asi zareagují? Celou knihu bych klidně mohla přejmenovat na Coming out, tohle slovo nás provází celým dějem. Jsme na začátku v tom, kdy si všechno uvědomujeme a řešíme jestli se vůbec přiznat nebo ne. Pak přecházíme do toho jak a kdy. A nejdelší je samozřejmě popis reagování našeho okolí. Zde je to ukázáno právě na Simonovi a jeho spolužákovi Martinovi, který se náhodou přihlásí po Simonovi na počítač ve škole a přečte si jeho soukromé emaily. Tato chyba se Simonovi stane osudnou, protože Martin ho začne kvůli korespondenci vydírat. Pokud ho nějak nedá dohromady s Abby (Simonova kamarádka), vyvěsí to na internet. 


Přesné podmínky téhle vyděračské dohody jsme si nevyjasnili, ale očividně to bude fungovat zhruba takhle: Martin si usmyslí, co ho napadne, a já to budu muset udělat.

Jak už ti asi došlo, hlavní hrdina tohoto příběhu se jmenuje Simon Spier. Má dvě sestry, jednu starší a druhou mladší. Jeho matka je dětská psycholožka a otec podivínský hipster (no kdo by takové rodiče nemiloval?). Jeho rodina je v celém příběhu vykreslená jako dokonalá a příkladná a vždyť taky jo! Zabírá to a vše do sebe skvěle zapadá. V knize jsou popsány společné rodinné momenty, přesně takové, jaké by mělo mít každé dítě. Od rozbalování dárků u stromečku přes Halloween až po trapné dětské momenty. Díky jejich výchově je Simon společenský a nemá problémy si najít přátele. Na střední škole vždy při obědě sedí společně v hloučku dalších sedmy lidí a všichni si rozumí i když někdo je fotbalista někdo kytarista a někdo má rád divadlo. Prostě každý typ co na střední najdete, najdete i u tohoto stolu. Jeho nejlepším kamarádem je Nic, který je zamilovaný do jejich společné kamarádky Abby. Všemu přihlíží Simonova nejlepší kamarádka, která je svým chováním trochu svéráznější a také velice žárlí na Abby, nejen kvůli Nickovi ale také kvůli tomu, že si je i hodně blízká se Simonem.

Nesmím také zapomenou na tajemnou postavu, která si říká Blue. Jediné co o něm na začátku knihy víme je to, že je muž a že je gay. Mohla bych ho nazvat hlavní zápletkou knihy. Svým způsobem se kolem něj točí celý Simonův svět. Je to někdo s kým se seznámil jen náhodně, víme že chodí na stejnou střední školu jako Simon a že je ze třeťáku. Ti dva si spolu píší maily, svěřují se o osobních věcech a probírají vše jako kamarádi, kteří se už léta znají. Vždyť se ale nikdy neviděli?!

Nemyslíš, že coming out by měli podstoupit všichni? Proč je za výchozí stav považovaná zrovna heterosexualita? Ty rozpaky by si měl zažít každý a při té příležitosti se k něčemu oficiálně přihlásit, ať už k hetero-, homo-, bisexualitě nebo čemukoliv jinému. 

Kdyby jsi se mě ptal/a jestli si máš knihu přečíst tak ti jen řeknu: NEVÁHEJ! Protože ona za to opravdu stojí? Přijde mi, jako kdyby si autorka vzala do rukou příručku pro coming out vystřihla z ní základní body a kolem nich si vymyslela omáčku. Celý příběh je jako vkročení do života někoho cizího plus pravidelné čtení jeho emailů. Zkrátka tě to bude bavit! Krátké jednoduché větičky rychle ubíhají a ty se ani nenaděješ a budeš u konce. Je to zkrátka zajímavé čtení a já sama bych ho dala do každé knihovny, klidně už na základní školu pro druhý stupeň a na střední školu klidně jako povinné čtení.
                                                       Některé ponožky by člověku máma prát neměla.

Jedinou chybu, kterou by pro tebe kniha mohla mít je právě LGBT tématika. Je jasné, že tohle není šálek každého čtenáře, ale mě to prostě baví. Myslím si, že každý kdo si coming outem musí projít by ho měl mít takový jako Simon. Nikdo si nezaslouží odmítnutí od okolí nebo dokonce od nejbližších jako je naše rodina. Někdo by mohl namítnout, že kniha je taková moc sladká až přitažená za vlasy. Mě to ale nevadilo, protože se zařadila do mého hodně krátkého seznamu (jsou to čtyři knihy) REreadingů. Přeji pěkné čtení :)



Žádné komentáře:

Okomentovat