sobota 23. září 2017

Petra Stehlíková: Naslouchač


Autor: Petra Stehlíková

Nakladatelství: Host

Žánr:  Romány, Literatura česká, Fantasy

Počet stran: 374 stran

Rok vydání: 2016


Anotace(zdroj)
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.



Na tuto knihu  jsem přišla jen tak náhodou když jsem koukala na nové video od mé oblíbené booktuberky z kanálu Svět podle Marillee. Mluvila o nějaké české fantasy což mě hned zaujalo. Já českou tvorbu moc nečtu, nebo možná jsem ještě nenašla toho správného autora pro mě. Druhý den jsem hned běžela do knihkupectví a knihu si koupila. A jak to dopadlo??



Petra Stehlíková se pro mě stala průkopnicí s fenoménem českého fantasy žánru. Podle mého názoru se skvěle vyrovná světovým spisovatelům a králům naší oblíbené fantasy. Naslouchač má všechno fantasy, sci-fi i dystopické prvky, které se vzájemně propojují a tvoří srozumitelný příběh, který se v kvalitě může rovnat mnoha zahraničním.

Autorka nám představuje svět, který se odehrává v přibližně 300 let staré budoucnosti kde se vše změnilo, není svět takový jaký ho známe teď a jak ho budou znát naše děti. Vše je vzhůru nohama, protože během dlouhé doby se na Zemi objevil nový prvek, něco jako je uhlí nebo ropa. Této hmotě se říká sklenit. Jedná se o nerost, který vyzařuje energii. Je vzácnější než všechny diamanty a drahé kamení, které je na světě. Prahne po něm každý, ale jen někdo ho může mít. Jen někdo se ho může dotknout a jen někdo s ním může pracovat. Ti kdo se sklenitem dokáží a umějí pracovat jsou sklenaři. Sklenit se těží stejně jako třeba uhlí. Musí se pečlivě vybírat a těžit, záleží u něj podobně jako u diamantech na čistotě nerostu.

Když svět zamořila válka, nejen že umřela spousta lidí, vzduch který byl za Uralem otrávila neznámá uměle vytvořená zbraň. Tento nebezpečný plyn zahubil vše živé a začal se posouvat i přes Dlouhé pohoří. Sklenaři, kteří žili v malých městečkách kolem sklenitových dolů ale přišli na způsob jak zabránit dalšímu zbytečnému úmrtí lidí. Vyrobili ze sklenitu obrovské věže které propojovala dlouhá zeď. Bohužel díky svému umu se ze sklenařů během války stali otroci lidí z údolí. Další výhoda sklenitu byla ta, že oddaloval stáří a přinášel krásu mládí. ANO, až takovou moc sklenit má. A od té doby sklenaři tvrdě dřou, přežívají ve slumech jako nejnižší spodina jen na úkor toho aby jejich utlačovatelé mohli žít v luxusu a dýchat.

Náš příběh začíná ve sklenařském ghettu ve měste Amárie uprostřed bývalého Uralu, který se v budoucnu nazývá Duvalské pohoří, kde už od narození žije mladičká Ilan. Nikdo ovšem neví, že je dívka. Každý ji považuje za chlapce. Matka ji už od narození skrývá, jen aby mohla žít a neodvlekli ji do domu pro potěchu mužů. Asi tě hned napadlo jak to, že nikdo zatím neprohlédl její tajemství. V této době se většina sklenařských dětí rodí s tak vážnými postiženími, že jsou už od malinka schovávány pod různé kápě a hadry a jejich pravé tváře znají jen jejich nejbližší. Totéž udělala Ilanina matka hned v minutě co zjistila, že se jí narodila zdravá a hlavně bezchybná dcerka se všemi končetinami. Novopečená matka všem namluvila, že její dítě je tak znetvořené a zrůdné, že pouhý pohled by vás zděsil do konce života. Tak se na ni nikdo nedíval a dívka mohla dál v klidu žít. Když Ilan bylo pět let vzali ji do učení jako sklenaře, což je pozice zcela mužská. Za několik měsíců z ní byl mistr tak nadšený, že o ni/něm prohlašoval, že by se v minutě vyrovnal zkušeným brusičům. 

Díky náhodě si Ilan vybere do služeb kapitán bojovníků pětadvacítky, která se stará o bezpečí sklenařských měst. Ilan se tak vydává na cestu. Obstojí? Dokáže udržet své tajemství?

Nejzajímavější na této knize je samotný námět. Autorka se nedržela klasických fantasy prvků jako jsou kouzla, kouzelníci nebo draci. Zde se jedná o originální nápad, hlavní postava dokáže poslouchat nerost, slyší jeho zpěv. Svět ve kterém se nacházíme je popsaný do každého detailu, který čtenář potřebuje a plynule se díky tomu posouvá v ději. Pohybujeme se na rozhraní naší Evropy a Asie, spíše Rumunska, které zaniklo. Díky tomuto detailu se v knize objeví spousta rumunských slov (která jsou přeložena a vysvětlena). Pro náruživějšího čtenáře je na konci knihy vytištěn malý slovníček.


Další kladný bod bych autorce dala za její detailný popis prostředí a seznamování se s postavami. Různorodost postav je ohromující, žádné nudné okoukané charaktery. Čtenář si hned najde oblíbence a dokáže i odhadnout co od dalších postav čekat v průběhu děje. Někoho by pro mě klad mohl nudit. V tom je ta různorodost, každý čtenář chce něco jiného a něco jiného od příběhu i dostává. Já sama jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Přečetla jsem ji jedním dechem, nemohla ji odložit. Pro mě tam byla ta správná dávka napětí, akčnosti i přátelství. Lásku ovšem v tomto svazku nehledejte. 


Samotná kniha je tak okouzlující, že jsem hořce zaplakala při zjištění, že další díl bude až za rok. Ty ovšem máš velké štěstí. Druhý díl Naslouchače s názvem Faja vychází už 20.12. 2017. Přeji pěkné čtení :)

Žádné komentáře:

Okomentovat