sobota 2. září 2017

Marissa Meyer: Scarlet

Autor: Marissa Meyer

Nakladatelství: Egmont

Žánr: Literatura světová, Sci-fi, Dívčí romány

Počet stran: 456 stran

Rok vydání: 2013

Anotace (zdroj)
Když Byla Scarlet Benoitová malá, opustili ji oba rodiče a byla poslána na vychovávání k babičce. Nyní je jí osmnáct a je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu,ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jedinou blízkou bytostí na světě. Až do dne, kdy babička náhle zmizí a Scarletin život se obrátí vzhůru nohama. O dva týdny později se Scarlet snaží vydělat si na živobytí na jejich malé farmě, když vtom se objeví její ztracený otec, zbitý a blouznící. Scarlet se od něj dozví, že ho mučil jakýsi gang samozvaných strážců pořádku... který dosud stále drží v zajetí Scarletinu babičku. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, který navštěvuje místní hospodu. Ačkoli se Scarlet je nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, z něhož čpí potíže na sto honů, ví, že potřebuje Vlkovu pomoc, aby našla únosce své babičky. To ale ještě Scarlet netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly...

Ano, ano jak jste si mohli všimnou tato série mě opravdu chytla. Jestli nevíte o čem mluvím, tak dnes budeme opět pokračovat knihou ze série Měsíčních kronik (na první díl recenze už vyšla, najdeš ji ZDE).

V osmnácti letech není život pro nikoho lehký, zvláště pak pro hrdinku této knihy Scarlet Benoitovou. Člověk si plně uvědomuje svoji nově nabytou dospělost a chce dokázat sobě i světu, že se o sebe dokáže postarat sám. Někdy to ovšem není tak jednoduché, zvláště pak pro někoho kdo si nepouští moc lidi k tělu. Možná je to až moc přehnaná ostražitost ale naše hrdinka je se svým životem spokojená. Má svojí babičku, která ji naučila vše co by k životu mohla potřebovat. Za mlada byla zdatnou pilotkou tak není divu že Scarlet je pilotkou kosmické lodi a rozváží zeleninu, která se pěstuje na farmě kde vyrůstala a kde dosud žije. Jedenáct let jsou Scar a její babička Michelle rodina a hlavně kamarádky. Scarlet se od ní naučila houževnatosti, tvrdohlavosti a hlavně ignoraci jiných lidí a jejich názorů. 


V několika málo dnech se vše začne měnit. Scarlet zůstane na farmě sama, Michelle jednoho dne prostě zmizí a nezanechá ji žádný vzkaz. V tutéž dobu se v blízkém městě objevuje neznámý cizinec, který si přezdívá Vlk a rázem příběh dostává nový spád. Tito dva hrdinové se jako zázrakem dají dohromady a vznikne přátelství, které musí překonat nelehkou cestu, která má pro Scar jediný cíl. Najít svoji babičku ať se děje cokoliv. 



                               "Ach, babičko, proč máš tak velké zuby?"

Když se řekne série každý knihomol je už tak trochu ostražitý. Čeká otevřené konce a nechci říci, že se stává pravidlem, ale druhý díl bývá vycpávkový. U této knihy se toho nemusíme obávat. Styl psaní si Marissa Meyer udržela a hravě navázala na první díl. Střídá hned několik dějových linek. Dozvídáme se vše o nové postavě, ale zároveň zjišťujeme, že se její příběh propojuje s kyborgskou dívkou. Kousek po kousku nám autorka odkrývá dějové linie jak kladných postav tak i záporáků a vše začíná dávat smysl. Díky napětí dokáže autorka udržet zvědavost čtenáře na vysoké míře. To ho nutí číst stále dál a dál a odkrýt tak všechny záhady a tajemství, které si spisovatelka v tomto dílu pro nás přichystala. To na ní obdivu snad ze všeho nejvíc. To a fantazii se kterou dokáže z nudné pohádky, kterou nám vyprávěli rodiče udělat příběh, který ještě žádné dítě neslyšelo. 

        A kdo by tušil, že Karkulka s Popelkou se mohou někdy setkat v kosmické lodi? 

Žádné komentáře:

Okomentovat