čtvrtek 14. září 2017

Leigh Bardugo: Šest vran

Autor: Leigh Bardugo

Nakladatelství: Fragment

Žánr: Dobrodružné, Fantasy, Pro děti a mládež

Počet stran: 384 stran

Rok vydání: 2017

Anotace (zdroj)
Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšujevšechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

Na začátku toho příběhu se ocitáme v městu Ketterdam kam by žádný počestný člověk nikdy nezašel tedy spíše do jisté části, která je plná vykřičených domů, kasín a všeho nač si vaše zkažené já vzpomene. Celé město je rozdělené na části a každé vládne jeden gang, který si svoje místečko bedlivě střeží. Členi této společnosti nejsou obyčejné třasořitky, ale zloději, mordýři a zabijáci. My se v příběhu seznamujeme s vůdcem Pátého přístavu, s hlavní postavou Kazem Brekkerem. 

Jak jsem naznačila v minulém odstavci Kaz není zrovna miloučký mladík do kterého by se zamilovala každá mladá dívka. Kdysi nebýval takový. Město ho naučilo žít jinak, pokud tedy chtěl žít a ne jen přežívat. Své místo na slunci si vybojoval těžkou prací, úplatky a dohodami. Nejtěžší pro něj ale není udržet se na výsluní. Pro něj je to jen část cesty k odplatě. Jeden večer se ale všechno změní. Dostane nabídku která se opravdu neodmítá. 

Nesplnitelný úkol za nebeský peněžní obnos. Kaz ví, že by to sám nikdy nezvládl. Proto musí sehnat ty opravdu nejlepší z branže a hlavně dávat pozor na svůj život, protože se zdá, že není jediný kdo po tak ohromné sumě peněz prahne. S tím mu pomáhá šest lidí kteří se s ním vydávají na ono místo ze kterého se většina už nikdy nevrátí zpět. Každá z Šesti vran má v této misi svůj úkol, kterého se musí držet a za žádnou cenu nepodlehnout, jinak by dotyčný zhatil celý plán a jisto jistě i všechny životy. Každý je užitečný a jedinečný proto jsou dohromady tak dobrý tým, který přelstí každého, kdo se mu postaví do cesty. Dosud se spoléhali jen sami na sebe a přežili. Na této cestě ale musí svěřit život do rukou jinému lupiči a zabijákovi. Zvládnou to?


Kdo četl u nás prvně vydanou knihu od této autorky Grišu tak svět mágů Grišů dobře zná a nic ho nepřekvapí. Tyto dvě knihy nemůžeme házet do jednoho pytle. Od Griši čekejte spíše fantasy romanci, zatímco u Šesti vran není hlavní dějovou linkou láska. Kniha je z mého pohledu pečlivěji rozpracovaná. Jsme sice ve stejné zemi jako v Griše, ale dozvídáme se a chápeme mnohé souvislosti které v první knize zůstali pro čtenáře s otazníkem. Jestli ale váháte jakou knihu si přečíst dříve začněte Grišou! 

Myslím si, že nejsem první ani poslední komu kniha připomínala známý a oblíbený film Dennyho parťáci. Přiznejme si základ je opravdu stejný. Několik lidí, každý je dobrý v něčem jiném a všichni se znají. Máme tu ale změnu jeden pár z šesti se na smrt nenávidí. Nebo to je jen klam? 

Když jsem přemýšlela, co je hlavním motivem knihy a podle mého názoru tak trochu nevyřčeným tak bych asi řekla přátelství. V této knize nenajdete žádný milostný trojúhelník, což je dobře! JEJ! Patřím do skupiny čtenářů, kteří spíše ocení zamilovanou dvojici která není hned tlučena všem do hlavy. Tady byla tak malá dávka lásky, že jsem chvílemi fňukala že chci více. 

Co se čtivosti týče Griša na tom u mě byla líp (přečetla jsem ji za noc). Šest vran mě u sebe tolik nedrželo. Celý děj je vyprávěn z pohledu všech šesti což všechny pohledy postav hezky spojí dohromady a čtenář je o ději lépe informovaný. Díky tomu je příběh skvěle propracovaný a dobře poznáme i každého z hlavních hrdinů do nejmenších detailů. 

Konec je samozřejmě otevřený takže se můžeme těšit na další díl. Já si ho určitě koupím protože už teď si v hlavě vymýšlím jak to se všemi bude dál pokračovat! 



Fotografie patří do mé osobní book sbírky. 

Žádné komentáře:

Okomentovat