čtvrtek 14. září 2017

Leigh Bardugo: Griša - Světlo a stíny

Autor: Leigh Bardugo

Nakladatelství: Fragment

Žánr:  Literatura světová, Fantasy, Dívčí romány

Počet stran: 312 stran

Rok vydání: 2017

Anotace (zdroj)Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty… Ohlasy na knihu: „Bardugo dokázala dostat do jediné knihy všechno: úžasný příběh, dojemnou romanci a neuvěřitelné tajemno.\" Rick Riordan, autor bestsellerové série Percy Jackson „Příběh se odehrává ve fascinujícím a originálním světě bohatém na detaily. Griša – Světlo a stíny je výjimečná kniha, nepodobá se ničemu, co jsem doposud četla.“ Veronica Rothová, autorka bestsellerové série Divergence

Světlo a stíny je první knihou z plánované trilogie Griša. Na mém blogu jsi mohl/a už přečíst další knihu z rukou této úžasné spisovatelky a to Šest vran. Tento příběh se odehrával dva roky po trilogii Griša a aby toho nebylo málo do tohoto světa se můžeme vydat i skrze několik povídek. 

A máme tu klasickýYoung Adult žánr a máme tu i klasickou šablonu podle které se celý děj odvíjí. Mladý pár chlapec a dívka. Hlavní hrdinka průměrná, nikam nezapadá, outsider kterému je nejlíp když je osamotě. V nebezpečí se ale ukáže, že není vůbec podprůměrná a to spíše naopak nadprůměrná a v tu chvíli se o ni začínají všichni prát. Samozřejmě zde máme (mnou tak nenáviděný) milostný trojúhelník bad boy a best friend. Po hlavním zvratu následuje krvelačný boj o přežití a hlavně o svoji uvědomělou lásku. Díky této koncepci nečekej složitě propracovaný děj a skvěle vykreslené postavy, vše je prostě tak nějak průměrné. 

Naše hlavní hrdinka Alina Starkov (typické ruské jméno) působí na okolí jako taková malá šedá myška. Má jednoho nejlepšího přítele, se kterým už odmalička vyrůstala a prakticky nikoho jiného nepotřebuje. Průběh knihy ji ale zmate. Díky tomu že v sobě objeví schopnosti, které někteří grišové považují již za nemožné, vytrhnou ji ze svého světa a zasadí někam kam by měla patřit a kam také díky své moci patří. Rouška tajemství nám ulpívá na jedné z mužských postav trojúhelníku, Temnyj. Pro mě to byl jasný favorit a i když to dopadlo jak to dopadlo fandím mu! 

Jedna z mála věci která je v tomto příběhu jiná a která i odlišuje tuto knihu od většiny YA knížek je země ve které se tento svět nachází. Řekla bych že i tento fakt knižní sérii proslavil a uvedl v popředí. Grišové a celý jejich svět je inspirovaný carským Ruskem. Takže čekejte ruská jména a podobné názvy věcí, jídel a všeho možného. Dokonce i Grišové (mohla bych je nazvat kouzelníky nebo mágy) mají specifické dělení lehce šmrncnuté ruštinou. Pro mě je to vítaná změna a jelikož se ruský jazyk učím už přes osm let, většinou vím jakým slovem se autorka inspirovala nebo co si pod ním mám představit. 

Vím, že z prvního odstavce může kniha vyznít jako nějaký brak, který se nedá číst. Ale to ne! Já jsem si knihu vzala na noční směnu. Četla jsem a četla a najednou jsem byla u konce. Tolik mě to bavilo! Dala bych to za vinu hlavně stylu psaní. Autorka se nad ničím nepozastavuje svižně a jasně bez žádných dlouhých popisů, dialogů a charakterů nás vtahuje do děje a pustí nás až když je konec. 


S hlavním zlomem si autorka dala pěkně na čas. Můžete ho čekat až kolem nějako stoosmdesáté až dvousté stránky, ale věřte mi těch pár desítek stránek slupnete jako malinu a ani se nenaděje a jako já budete dočítat poslední stranu. 

Četla jsem spoustu kladných recenzí a četla jsem i spoustu záporných recenzí. Pro mě ale byla Griša nadprůměrná, když ji srovnám s ostatními YA knihami. Prakticky nic jsem od ní neočekávala jediné co jsem o ní věděla když jsem si ji kupovala, bylo to že je velice oblíbená v zahraničí a dějově se pohybuje v Rusku. Ono je možná lepší někdy od příběhu nečekat nic a dostat hodně než čekat hodně a dostat málo. Určitě víš co tím chci říci! Přeji pěkné čtení :)



Žádné komentáře:

Okomentovat