středa 8. února 2017

Kate A. Boorman: Smrtná zima


Autor: Kate A. Boorman

Nakladatelství: Host

Žánr: Literatura světová, Dívčí romány

Počet stran: 366 stran

Rok vydání: 2015

Anotace (zdroj)
Nikdo neopustí osadu, pokud chce přežít.
V imaginárním světě připomínajícím středověk žije v osadě uprostřed tajemných lesů patnáctiletá Emmeline. Puritánská komunita dodržuje přísná pravidla, která mají ochránit její členy před nebezpečím pocházejícím z okolních hvozdů. Emmeline ví, že vydat se mimo osadu je přísně zakázané, avšak stromy v lese jí cosi šeptají a táhnou ji na zapovězenou cestu.
Když zůstane tady, čeká ji manželství, o které nestojí, a život vedle kluka, jehož nemůže mít. Ale venku? Malmaci číhá a zima se blíží...
Smrtná zima je první díl ohromující nové young adult série, která se bude líbit všem fanouškům knih Hunger Games a Labyrint: Útěk i milovníkům spisovatele Patricka Nesse.

Představ si, že tvůj domov je úplně jiný než teď. Představ si, že svůj nepatrný život musíš ochránil před hroznými malmaci (zlými duchy v podobě zvířat) a krutou smrtnou zimou a kdo ví snad čím vším ještě. Musíš žít uzavřeně v malé osadě se svým otcem a dalšími až šesti sty obyvateli. Přesně v tomhle čase poznáváme mladičkou hrdinku této knihy. Jmenuje se Emmeline a žije v této osadě s dalšími různými příslušníky různých kmenů. Její život byl poskvrněný dávno před tím, než se narodila. Její babička byla vzpurná. Provinila se proti pravidlům společnosti v osadě a to ji zajistilo pomalou smrt mimo osadu. Emmeline tak čelí ponižujícím a podezřívavým pohledům všech ostatních osadníků vesnice. Je poskvrněná, nečistá to ona je vzpurná. A to, že je už od dětství zmrzačená, jí život nikterak nezlepšuje. 

Tam venku cítím mrtvé vznášející se ve větvích. Ztracení šustí listím stromů, brání průchodu paprsků a šeptají mi do ucha.

Při čtení těchto stránek nás ale Em přesvědčí o tom, že je se svým životem docela spokojená a maximálně ji vyhovuje. Už od mala totiž byla úplně jiná než ostatní děti. Krom rodiny je v osadě jen jediný člověk, který ji bere takovou jaká doopravdy je a hlavně mu to vůbec nevadí. Em je v učení jediné léčitelky v osadě. Sbírá pro ni všelijaké bylinky, kořeny a listový. I když je přísně zakázáno chodit za vytyčené území do lesů, Em přitahují tyto končiny jako magnet. Les k ní promlouvá, šeptá jí a ona musí jít za tím hlasem, který ji tak úpěnlivě volá. Při těchto toulkách objevuje věci, které nikdo nikdy neměl znát a ani vidět. Odkrývají se tak otázky kolem života v osadě a hlavně kolem života, který proudí mimo osadu v lesích. Opravdu je život mimo společenství tak nebezpečný? Tyto okolnosti Em vůbec nedají spát a cítí více podezření k radním, kteří spravují celou vesnici a dohlíží na to, aby všechny zákony byly dodržovány. Porušení se trestá smrtí!


Také láska se v této knize objevuje, Em tajně obdivuje stejně starého chlapce Kenae, kterému očividně také není lhostejná. Všechny tyto události ale dostanou jiný nádech když Emmeline požádá o ruku nejvyšší radní. Smrtná zima se kvapem blíží a ona se musí co nejrychleji rozhodnout, jestli radnímu řekne své ano. Během tohoto času jsou v její vesnici uzavírány všechny sňatky lidí, kteří dosáhli příslušného věku šestnácti let. Em má hlavně ale jen jedinou otázku, kdo nebo co ji to volá z lesů?

Nebo že by to byl jenom vítr? Nechci se tu moc zdržovat.

Podle anotace se příběh zdá velice zajímavý. Bohužel děj začíná pokulhávat už od první třetiny knihy. To že je v osadě spousta lidí různých typů a polovina mluví anglicky a druhá francouzsky bych autorce dokázala prominout. Víme, že lidé jsou stádová zvířata a strach jim dělá největší potíže. Když se člověk bojí, uvěří kdejaké báchorce a je rád za trochu toho jídla a střechu nad hlavou. Hlavní je, že přežije do dalšího dne. Divné už ale trochu je, že Em je jediná kdo má v osadě pochybnosti a také jediná kdo hodlá se svým životem něco dělat, trochu ho změnit. Vždyť ji nepodpoří ani její nejlepší kamarád, který je homosexuál a to je v osadě nepřípustné. Zkrátka jak se říká, držet hubu a krok. Po pár stránkách jsem čekala, že celé společenství v osadě se promění na nějakou zvrácenou sektu.


V začátku vyprávění o knize jsem se zmiňovala o lehkém milostném trojúhelníku. Klasika, kdo by to v knihách YA žánru nehledal milostnou trojice. Autorka ovšem nevsadila na milostné pletky a nebyl to hlavní problém celé knihy. Oddychla jsem si a byla za to ráda. Někdy už mne přestává bavit číst věčné fňukání hlavní hrdinky, chci toho néé vlastně chci toho druhého. Ale zpět ke knize. Je tu mladík, který je tajemný až běda. Pak je tu ale mladík, který je usměvavý, přátelský a milý. Všechny tyto problémy řeší nevýrazná dospívající dívka, která je všemi odsuzována a má kamaráda gaye. Připomíná vám to něco? Mě tedy spoustu předešlých knih. Takový ustálený tvar všech publikací, které poslední dobou vycházejí. 

Strach může být příčinou neskutečných zvěrstev. A jakékoliv zrady.

Další věcí, která mi byla silně proti srsti, bylo autorčino rozhodnutí dát přednost Emmeliným pocitům a často pozapomenout hlavní dějovou linii. Z toho pak narůstaly další a další nesrovnalosti. Čtenář je pak často překvapený co se vlastně děje, vždyť před chvilkou jsme četli ZASE o ufňukané Em. Marně jsem doufala, že její skrytá rebelie se s koncem knihy opravdu výrazně projeví. Bohužel nás autorka uplatila jen dialogy s francouzským mluvčím, které nebyly přeložené. Takže člověk, který se francouzštinu nikdy neučil je úplně mimo. Marně jsem hledala věty přeložené pod hvězdičkou nebo na konci knihy. 




Kdyby byl námět autorčin možná bych ho i pochválila. Takhle mi děj přišel poslepovaný a pospojovaný z jiných knih a příběhů. Tudíž nic originálního a ani nic zajímavého. Nemůžu ale odepřít čtivost knihy. Stránky mi utíkaly pod prsty a ani jsem nevěděla, jak a kniha byla přečtená.

Také mne velice překvapilo, že závěr knihy byl vcelku zakončený. Předpovídala jsem useknutý konec ze kterého budu naštvaná. Je také ale poznat, že si autorka nechala otevřená vrátka na další pokračování. Ano ... jsem zvědavá o čem další díl bude a doufám, že autorka mile překvapí.  

Žádné komentáře:

Okomentovat