středa 1. února 2017

Avery Williams: Alchymie věčnosti

Autor: Avery Williams

Nakladatelství: Cooboo

Žánr: Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež

Počet stran: 182 

Rok vydání: 213

Anotace (zdroj)
Serafina už zažila leccos. Na zemi strávila celých šest set let. Věčný život a bohatství mají ovšem vysokou cenu – životy nevinných lidí. Její přítel Cyrus před stoletími objevil alchymistickou metodu, která umožňuje duším střídat těla. A Seraphina teď už není schopna nést vinu za to, co provádí… Rozhodne se Cyruse opustit, utéct od něj a zemřít. Do cesty se jí však připlete šestnáctiletá Kailey a Sera je zničehonic v životě dívky, o které nic neví, a musí předstírat pravý opak. A její touha zemřít je najednou mnohem menší…
Život hlavní hrdinky Serafiny je až moc dlouhý tak dlouhý, že je dokonce i její duše stará. Všechno to začíná přibližně ve čtrnáctém století v Londýně, kdy se Serafina narodí, vyrůstá a dokonce i zemře. Ale zemře doopravdy? 
Hned na začátku knihy se ocitáme na plese v Londýně. Ples je zvláštní v tom, že účastníci mají masky. Seru upoutá mladík, ve kterém později poznává Cyruse, syna lékárníka do kterého je již nějakou dobu zakoukaná. Oba si společnou chvíli užívají tančí a baví se u kouzelníka. Serafina je uchvácena jeho čáry. Cyrus ovšem opáčí že jsou to jen hloupé triky a slíbí že Seře ukáže pravé kouzlo.


Kouzlo, které nakonec ochutná Serafina na vlastní kůži. Díky němuž si zapamatuje vlastní smrt, ale i smrt lidí, které milovala a také smrt těch lidí, které ona sama zabila aby dál mohla žít. Jenže čeho je moc toho je příliš i věčný život se člověku jednou přejí a Serafina netouží po ničem jiném než aby umřela a setkala se konečně se svojí milovanou matkou. Žít pod Cyrusovým křídlem, poslouchat jeho přání a rozkazy, tohle všechno už Serafina nemůže snést, proto chce udělat aspoň jedno rozhodnutí sama a bez něj ... umřít. 

A tak naplánuje útěk, který ji navždy odpoutá od majetnického Cyruse, sice mu vděčí za svůj život, ale copak může takhle dál pokračovat? Zabíjet ostatní jen aby ona mohla žít život, který už ani nechce? Šest set let je přeci jen už dlouhá doba a když přijde šance Serafina ji musí využít a hlavně nepokazit. Pokazí se ovšem to, že Sera je obětavá dívka a náhodou se připlete k automobilové bouračce, kde najednou všechno zčerná a naše hrdinka se ocitá v těle mladé dospívající dívky a zjišťuje, že život, který ještě nepoznala není zas až tak špatný. 

„Sbohem,“ zašeptám k matce, která mě ale neslyší. Svou dceru už nikdy nespatří.

Podle mého názoru měla autorka skvěle vymyšlený děj i zápletku, jen přenést to na papír a vytvořit z toho něco reálného bylo trochu něco jiného. Děj byl opravdu zajímavý jen kdyby mu autorka dala aspoň trochu šanci. To co mohla krásně rozvést a nechat čtenáře zhmotnit své představy, zašlapala do země. Samozřejmě se ale stále dočítáme to jak se Serafina cítí. Což Vás po pár desítek stran neudrží, na jednu stranu dobře že kniha má něco kolem 200 stran. 
I když tato kniha stále spadá mezi knihy YA, autorka se dokázala oprostit od různých YA klišé, kterých máme MY čtenáři už plné zuby. V některých místech si pokládáme až filosofické otázky o věčném životě, ale nikdy nezajdeme tak daleko aby se z knihy stala filosofická moudra. 


Poddám se tomu, nechám se tím rozveselit jako přáteli, které mám po obou stranách, jako ohněm, který mě pálí do tváře a hřeje mě až v samém nitru.

Jak jsem se již snažila naznačit v předchozím odstavci, jediným problémem knihy, je její stručnost. Když si konečně utřídíte myšlenky a vplujete do děje jste z něj zase rychle venku a vypadnete otevřeným koncem ven. 

Já jsem ho sem přivedla, a když odejdu, on půjde za mnou.


Přiznávám, že se docela těším na další pokračování této knihy. Doufám, že se autorka poučila z prvotních chyb a druhý díl si užijeme mnohem víc. 

Žádné komentáře:

Okomentovat