pondělí 8. srpna 2016

Rick Riordan: Zloděj blesku

Autor: Rick Riordan

Nakladatelství: Fragment

Žánr: Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
Počet stran: 400

Rok vydání: 2009

Anotace (zdroj)
Bohové z Olympu se bouří! Dvanáctiletého kluka Percyho Jacksona čeká vyhazov ze školy a další trampoty na sebe nenechávají dlouho čekat. Najednou kolem něj začínají ožívat bytosti ze starých řeckých bájí. Z učitelky matematiky je rázem krvelačná příšera, z Percyho kamaráda se vyklube satyr a jeho otec je jedním z olympských bohů. Většina z nich má na Percyho spadeno, podezírají ho z krádeže blesku – mocné zbraně nejvyššího boha Dia. Percy a jeho přátelé mají jen 10 dní na to, aby blesk našli a vrátili, uklidnili náladu na Olympu a zabránili osudné válce bohů. K úspěchu výpravy ale nestačí jenom chytit pravého zloděje…


 Po přečtení anotace jsem ke knize byla velice skeptická, vždyť záchrana světa tu už byla tolikrát že autor ani nemůže přijít s něčím novým. To jsem se ale šeredně spletla. Díky této knize se dostáváme do úplně nového světa, svět který dosud nikdo neprobádal. Dostáváme se do světa bohů, polobohů a různých mýtických a bájných bytostí. Děj je zahalený tajemnou mlhou božské a lidské sféry která se navzájem prolíná. Může být dost jisté, že vaše sousedka, kterou jste považovali za nudnou starou dámu v důchodu je možná bájné stvoření nebo bůžek. A tím nám autor otvírá dveře do nového světa.



První díl z této série nese název Zloděj blesků a můžeme říci, že je spíše dětsky zaměřený. To ale příběhu neubírá na zajímavosti a pobaví i leckterého dospěláka. Proto nezoufejte a knihu neodkládejte. Neznamená že když je hlavnímu hrdinovi teprve dvanáct let nemůže zažít něco co by chtěl prožít aspoň jeden z našich rodičů.



Nejsme ochuzeni o akční scény ani o poznávání nových postav tedy i nových charakterů tedy i vtipných historek. Jak prostředí i postavy jsou bravurně popsány. Pohybujeme se v partě mladých přátel Percyho, Grovera a Anabeth, kteří proplouvají příběhem ruku v ruce. Občas se Vám může zdát, že jejich rozhodnutí jsou dětinská, ale úměrná jejich věku. Nikdo z nich nevybočuje z davu jsou to prostě jen děti jako jsme bývali my, jen jeden z jejich rodičů může být bůh, polobůh nebo mýtická postava. Jinak se od nás vůbec neliší. Tím že je kniha psána spíše pro mladší čtenáře příběh je pro dětskou představivost, plný lásky, naděje, nezkažený dospěláckým životem.



Jelikož se jedná o sérii můžeme se těšit na vývoj postav a na spoustu nových zážitků. Určitě se setkáme s dalšími polobohy ač budou dobří nebo zlí, nevadí. Určitě budou nějak zajímaví a provedou nás příběhem na který budeme rádi a dlouho vzpomínat.



Knihu bych klidně koupila mladšímu sourozenci třeba k narozeninám a ještě před zabalením bych si ji přečetla sama. To je aspoň mé doporučení. Jelikož se jedná o sérii čekej že se na mém blogu brzo objeví další recenze a také článek kniha vs. film. Ty jsi knihu čel/a? Líbila se ti??


Žádné komentáře:

Okomentovat