pondělí 8. srpna 2016

Rainbow Rowell: Eleanor a Park

Autor: Rainbow Rowell

Nakladatelství: Yoli


Žánr: Literatura světová, Pro děti a mládež, Dívčí romány

Počet stran: 325

Rok vydání: 2014


Anotace (zdroj)
Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, ... 

To si takhle jednou chodíte po knihkupectví vezmete do ruky knihu, která má béžovou obálku a na ni jsou nakreslené jen dvě postavy slečny a chlapce jak mají sluchátka a sedí zády k vám a pak pokračujete k pokladně a dál na vlakové nástupiště. Asi takhle jsem se dostala k této knize ... ano stačila mi pouze obálka knihy, která je svou jednoduchostí krásná a zajímavá.

Knihou nás provázejí dva myšlenkové děje jedna ženská Eleanor a jedna mužská Park. V tomto ohledu musím autorce vzdát hold že tak skvěle dokázala popsat (pro nás ženy) neznámou mužskou mysl. Tyto dva světy se spojují každé ráno ve školním autobuse. Ani jeden se neznají sedí vedle sebe, Park si čte komiksy Eleanor mu kouká přes rameno a když si myslí že ten druhý ho nevnímá opatrně po sobě pokukují. Určitě to nebyla láska na první pohled, ale spíše taková ta kterou musíš pomalu poznat a objevit.



Pohybujeme se v realistickém životě dvou mladých lidí, kteří prožívají lásku, která se pozvolna zakořeňuje do každého z nich a když ji budete chtít zničit vyrvete ji ven i s kořeny. Chvílemi budeme kroutit hlavou a smát se nad situacemi do kterých se oba dva dostávají. Tato kniha Vám připomene že život vždy není krásný a každý nemá milující rodinu, spisovatelka zde dokáže tento problém vykreslit tak dokonale že se dokážete úplně vcítit do Eleanořiny kůže. Proto mě možná kniha dokázala tolik zasáhnout!

Park je takový typ kluka, který se snaží zapadnout. Oproti tomu Eleanor se o to nesnaží vůbec. Možná proto ty dva tvoří tak dokonalý pár a zažívají tak hlubokou lásku. Občas jsem až žasla že ti dva spolu můžou vydržet.



Jestli knihu po přečtení berete jako oddechovku tak se asi někde stala chyba. Otevřete ji znovu a pečlivě si projděte celý děj znova, protože on říká mnohem víc než jen to že kluk potkal holku a zamilovali se do sebe. Kouzlo této knihy je v tom, že každý jsme jiný a každý si z ní taky odneseme něco jiného.



Můžete argumentovat  tím že kniha je napsána jednoduchým stylem, který během celého děje pěkně ubíhá. Já si ale myslím, že to je právě ten důvod. Nepřemýšlejte jak je kniha napsaná, ale co Vám chce říct ... pak teprve objevíte ty osudné okamžiky a hluboké myšlenky. Velkým plusem je to že tohle všechno Vám dojde až po přečtení poslední věty ...



Žádné komentáře:

Okomentovat