středa 10. srpna 2016

Jack Ketchum: Dívka od vedle

Autor: Jack Ketchum (p)

Nakladatelství: Laser-books

Žánr:  Literatura světová, Horory

Počet stran: 344

Rok vydání: 2015

Anotace (zdroj)
Předměstí v New Jersey. Padesátá léta. Stinné ulice, zastřižené trávníky a útulné domy. Klidné místo, kde se dá příjemně vyrůstat. Pokud ovšem nejste šestnáctiletá Meg a její mladší sestra Susan a po smrti rodičů se o vás nestará vzdálená pološílená teta se třemi syny, kteří splní, co jí na očích vidí.
Kontroverzní trýznivý horor, podle kterého byl v roce 2007 natočen stejnojmenný film. V našem vydání najdete kromě románu také obsáhlou předmluvu Stephena Kinga, doslov Jacka Ketchuma a dvě jeho bonusové povídky, plus rozhovor s Jackem Ketchumem a scénáristy filmu.

„Dívka od vedle žije. Tento román děs neslibuje, on ho skutečně přináší.“ - Stephen King

Na tuto knihu mne nalákala Rodaw z Knihánkova, na jejím blogu můžete najít jak recenzi tak ji i několikrát zmiňovala na svém kanálu na youtube. Chvilku mi trvalo než jsem se ke knize dostala, když už jsem ale byla přeslazená ze všech ostatních a chtěla jsem si dát malinkou pauzu od Sci-fi a Fantasy, přesně jsem věděla po jaké knize sáhnu.

Příběh vypráví dvanáctiletý David, který bydlí na poklidném a slunném předměstí v domě s rodiči. Jednou odpoledne si hraje u nedalekého rybníka, kde chytá raky. Po chvilce mu začne dělat společnost dívka, kterou vůbec nezná a ani ji nikdy neviděl. Později se dozvídá, že ona neznámá se jmenuje Meg, je jí šestnáct let a právě se přistěhovala do vedlejšího domu společně se svojí mladší sestrou. David své sousedy dobře znal, když nebyl doma trávil čas převážně u nich. Ruth, majitelka domu k němu byla vždy milá a vlídná. Měla tři syny. Dovolovala jim mnohem víc než rodiče Davidovi. Dokonce si směli brát pivo z ledničky. Když Ruth měla dobrou náladu vyprávěla klukům lascivné příběhy z jejího mládí, které chlapci přímo milovali.



David vždy chodil k sousedům rád, ale teď měl ještě další důvod. Chtěl vidět Meg. Vždy mu přišla milá a hodná a když se dozvěděl, že se do jeho města přistěhovala díky hrozné autonehodě, kterou přežila jen ona a její sestra bylo mu ji moc líto. Meg to odnesla jen velkou a nehezkou jizvou. Její mladší sestra na tom byla mnohem hůř, špatně se pohybovala a na nohou měla ohyzdné dlahy, díky kterým mohla aspoň trochu chodit.

Začne to vlastně úplně nevinně. Meg poruší Ruthino, nesmyslné pravidlo o tom, že nesmí vstupovat do kuchyně. Ona ji při tom přistihne a musí být potrestána. Meg se ovšem jen tak nedá, je velice silná osobnost a vzdoruje jak může. Ruth to na ni vidí proto si nechá zavolat její mladší sestru, která dostane výprask místo ní. Ona je Meganina slabá stránka ... kvůli ní si Meg nechá klidně i zabít.

Po nějakém čase co děvčata bydlí u svojí tety se Meg začala ptát Davida co dělá špatně, proč ji teta Ruth nemá ráda. Vždyť dělá všechno proto aby se ji zavděčila i mnohem víc. David nevěří tomu co mu říká a odbude ji jen tím, že si určitě něco vsugerovala. K němu je přeci Ruth vždy tak milá, vždy na něj má čas, mnohem víc než jeho rodiče.

Jednoho dne ostatní děti i její synové zasvětí Ruth do hry, kterou si vymysleli. V krátkosti se jedná o to že jedno dítě se musí dostat na území těch ostatních a když se mu to nepovede schytá všemožné tresty, které si na něj vymyslí ostatní děcka. Ona tuto hru přejde mrknutím oka, ale své nové chráněnce často promlouvá do duše před ostatními dětmi a naschvál ji ponižuje. Chlapci to neberou ale nijak vážně. Vždyť Ruth je přeci rodič, autorita občas nějakou tu facku přece dostane každý. Proč ne? Vše je v pořádku, protože ona je přeci z nich ta dospělá, ta která má nastarost výchovu.


Jednoho dne to Meg už nevydrží a vše řekne městskému policistovi, ten ji ovšem neuvěří a jen vše přijde říct Ruth. Meg je za tento čin potrestaná tím že ji zamknou do smradlavého, plesnivého bunkru, který se nachází ve sklepení. Díky tomuto kroku také Ruth přidává na tělesných i psychických trestech, které jsou v knize dopodrobna popsány. David tomuhle všemu přihlíží a nedělá nic. Dívá se jak Megan pálí cigaretami, řezají ji nožem, nechávají ji nahou přivázanou tak bolestivě, že ji skoro vytáhnou ruce z ramenních kloubů dokonce to zajde tak daleko, že přihlíží tomu jak ji znásilňuje jeden z jeho kamarádů.

Více už ti nebudu z příběhu vyprávět, jestli tě zaujal určitě si rád/a na konec přijdeš sám/sama, ale věř, že Davida budeš po chvilce nenávidět. Nesnášela jsem tu jeho předstíranou bezmoc a to přesvědčování, že všechno za chvilku stejně skončí, když Meg bude muset do školy. Jen se díval, nic neudělal a samozřejmě, že ho pak tížilo svědomí. Přála jsem mu něco mnohem horšího než musela zažít Meg. Jenže, (promiňte mi ta ostrá slova) život je někdy svině.

Někdo možná neuvěří, ale tato kniha je založená na skutečném příběhu mladé dívky. Ano opravdu jsme MY lidé dovolili aby se to někomu stalo. Bylo to v roce 1965 (v knize je příběh zasazen do 50 let, tedy o něco dříve) 16 leté dívce Sylvii, kterou umučila její opatrovnice Gertruda ve sklepě svého domu. Autor dal do knihy hodně faktů, ale také si hodně věcí upravil nebo změnil.

 Jestli nejsi zrovna milovník knih, ale zaujala tě má recenze tak bych ti chtěla doporučit film Americký zločin, který je natočený podle skutečnosti.



Jestli chceš věrnou kopii knihy (s méně násilnými scénami), tak se podívej na Dívku od vedle.


Žádné komentáře:

Okomentovat